top of page

Papa, bedankt dat je mij daadkracht hebt gegeven.

Net zoals we allemaal een moeder hebben, hebben we ook allemaal een vader.


Of je hem kent of niet, of hij nog leeft of niet, hij hoort bij jouw familiesysteem.


In de eerste jaren van je leven ben je als kind het meest gericht op je moeder, wanneer je ouder wordt en de wereld ingaat komt je vader meer in beeld.


Vaders zijn belangrijke personen voor kinderen. In de ideale situatie biedt hij je veiligheid. Een vader heeft in de jonge jaren van een kind de voorbeeldrol voor ‘de man’; het mannelijke in de wereld. Denk daarbij ook aan mannelijke (vaderlijke) kwaliteiten zoals rechtlijnigheid, daadkrachtig, naar buiten gericht zijn, handelen, maar ook grenzen aangeven en richting geven.


De relatie die je met je vader opbouwt als je kind bent, bepaald jouw kijk op mannen en op mannelijkheid. Als je je vader kunt aannemen voor wie hij is, ervaar je diep van binnen meer natuurlijke daadkracht ervaart en ben je beter in staat bent om grenzen aan te geven.


Wanneer je vader in beeld komt, komt ook je moeder in beeld. De relatie die zij samen hebben of hadden heeft ook invloed op jou als kind. De belangrijkste rol van de vader in het gezin is de ondersteuning van de moeder.

Scheiding is daarom een trauma voor een kind doordat er bijna altijd sprake is van loyaliteitsconflict. De grootste vraag die hierbij komt kijken is of jij van beiden evenveel mocht houden en hoe je innerlijke houding is naar zowel moeder als vader.


Hoe was jouw relatie met je vader?


35 views0 comments

Comments


bottom of page