top of page

Wat is een opvoedopstelling?:

Een opvoedopstelling is geschikt als je vragen hebt over het (terugkerende) gedrag- en/of de emoties van je kind. 

Je reageert anders op het gedrag van je kind dan je zou willen en je hebt vele opvoedtips geprobeerd in te zetten.

Je wens is dat je je anders voelt- en gedraagt als ouder. Er kan iets diepers aan de hand zijn. Bij een opvoedopstelling kijken we een laag dieper. Een opvoedopstelling biedt inzicht over jouw plek als ouder ten opzichte van je kind. 

Gedurende een opvoedopstelling wordt het geheel van de familiedynamiek in relatie tot de hulpvraag, en je kind, snel duidelijk. Deze inzichten hebben vaak effect op het gedrag van je kind waardoor het opvoeden relaxter verloopt.

Inzichten die worden opgedaan zijn vaak redenen waarom specifiek gedrag van je kind jou raakt (bij boosheid, het stellen van grenzen etc).

Elke ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en zal dus vanuit eigen ervaring reageren op de dynamiek in het gezin.

Je kind hoeft niet mee naar de opstelling en wordt niet belast.

Belangrijk om te weten:

 

Een opvoedopstelling kan confronterend ervaren worden. Hierom is het belangrijk om in te schatten of er voldoende draagkracht is om dit aan te gaan. Een opvoedopstelling vraagt een mate van reflectievermogen, daarom is het belangrijk om goed af te wegen of een opvoedopstelling (op dit moment) geschikt is. In het geval dat er meer nodig is, verwijs ik graag door.

Een opvoedopstelling is niet geschikt wanneer opvoedtips- of coaching gewenst is. Het vraagt namelijk een andere manier van het aanvliegen van de situatie. 

bottom of page